Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

28

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κοινωνικό μέρισμα 2019 πότε ξεκινάει αίτηση: Πώς γίνεται η υποβολή – Ποιοι οι δικαιούχοι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα 2019 πότε ξεκινάει αίτηση: Πώς γίνεται η υποβολή – Ποιοι οι δικαιούχοι

Κοινωνικό μέρισμα 2019 πότε ξεκινάει αίτηση: Η διαδικασία υποβολής της αίτησης για την εισοδηματική ενίσχυση των 700 ευρώ θα γίνει όπως ακριβώς έγινε και την περσινή χρονιά.

Κοινωνικό μέρισμα 2019 πότε ξεκινάει αίτηση: Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το κοινωνικό μέρισμα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ, το ποσό των 700 ευρώ θα πιστωθεί στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος το αργότερο στο τέλος του μήνα, ενώ γίνονται προσπάθειες η καταβολή του να ξεκινήσει και πριν τα Χριστούγεννα.

Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου με στόχο να κλείσει στις 26 και στη συνέχει να πιστωθούν οι λογαριασμοί πριν την 31η Δεκεμβρίου. Στο υπουργείο Οικονομικών ωστόσο, δεν αποκλείουν η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος να ξεκινήσει ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα για ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων όπως οι μακροχρόνια άνεργοι.

Κοινωνικό μέρισμα 2019 αίτηση: Πώς θα γίνει η υποβολή

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης για την εισοδηματική ενίσχυση των 700 ευρώ θα γίνει όπως ακριβώς έγινε και την περσινή χρονιά. Συγκεκριμένα, για να υποβληθεί η αίτηση ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει από τις 17 Δεκεμβρίου έως τις 26 Δεκεμβρίου να μπει στο διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα Taxisnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Αμέσως μετά την είσοδο στο σύστημα θα πρέπει να επιβεβαιώσει τον ΑΜΚΑ και να εισάγει το mail του και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του. Υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει επιπροσθέτως να συναινέσει στην επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν τον ίδιο, την/τον σύζυγό του και τα προστατευόμενα τέκνα τους και να δηλώσει ένα έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος.

Τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του ενδιαφερομένου θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν θα είναι δυνατή. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που υπάρχουν λάθη στο σύστημα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στα ΚΕΠ (για τον ΑΜΚΑ), είτε στον ΕΦΚΑ, είτε στον ΟΑΕΔ εάν το ζήτημα σχετίζεται με τον χρόνο ανεργίας.

Μετά από όλα τα προαναφερόμενα βήματα θα εμφανίζεται η πληροφορία για το εάν ο αιτών είναι επιλέξιμος ή όχι για το μέρισμα των 700 ευρώ. Στην περίπτωση που πληροί τα κριτήρια θα εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό του.

Κοινωνικό μέρισμα: Από 17 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις-Τι πρέπει να προσέξουμε

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Δικαιούχοι

Οι τέσσερις κατηγορίες νοικοκυριών με 953.000 μέλη που θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 700 ευρώ είναι οι εξής:

Οικογένειες με 4 ή περισσότερα παιδιά και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 19.140 νοικοκυριά.

Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες ενώ ο αριθμός των νοικοκυριών ανέρχονται σε 163.778.

Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή λαμβάνονται υπόψη μονογονεϊκές οικογένειες με τον αριθμό των νοικοκυριών που θα ωφεληθούν να υπολογίζονται σε 40.927.

Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος, έως 24 ετών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 25.632 νοικοκυριά.

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Για να λάβουν τα νοικοκυριά την έκτακτη ενίσχυση θα πρέπει επιπλέον να πληρούν τα εξής κριτήρια

Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία.
Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Τα ψιλά γράμματα στο κοινωνικό μέρισμα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις