Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ο ρόλος του EIC στην αξιοποίηση της έρευνας και καινοτομίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ρόλος του EIC στην αξιοποίηση της έρευνας και καινοτομίας

Του Χρήστου Ταραντίλη

Η καινοτομία στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Ευρώπης Τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC – The European Innovation Council) στην αξιοποίηση της ελληνικής έρευνας και καινοτομίας εξέτασε η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. Προσκεκλημένη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε στις 11.01.2022, ήταν η κυρία Βίκυ Δ. Κεφαλά, μέλος ΔΣ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής του ταμείου InvestEU. Στην εισαγωγική τοποθέτησή μου παρουσίασα συνοπτικά το μοντέλο που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας.

Αρχικά ανέφερα ότι βασικός πυλώνας του προγράμματος “Ορίζοντας Ευρώπη 2021-2027” (Horizon Europe) είναι η “Καινοτόμος Ευρώπη”, προκειμένου να τονωθούν τόσο οι ρηξικέλευθες καινοτομίες που μπορούν και δημιουργούν αγορές όσο και τα οικοσυστήματα που ευνοούν την καινοτομία. Ο πυλώνας “Καινοτόμος Ευρώπη” αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ της έρευνας και της αγοράς και για τη γεφύρωση των δύο η Ευρώπη στηρίζεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, τα Ευρωπαϊκά Οικοσυστήματα Καινοτομίας, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας & Τεχνολογίας (EIT – European Institute of Innovation and Technology), ενώ έχει ως βασικό συνεπίκουρο χρηματοδοτικό μηχανισμό το InvestEU.

Ειδικότερα, επεσήμανα ότι

• μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας εντοπίζονται και υποστηρίζονται ρηξικέλευθες και ανατρεπτικές καινοτομίες,

• μέσω του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας (EIT) ενισχύονται οι δεσμοί μεταξύ των φορέων του οικοσυστήματος καινοτομίας και η ανάπτυξη δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας σε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας,

• και μέσω του προγράμματος InvestEU προβλέπεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια ύψους 372 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2027 για τη στήριξη βιώσιμων επενδύσεων, την ενίσχυση της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.

Εστιάζοντας στη δομή των δράσεων του πυλώνα Καινοτόμος Ευρώπη, ανέφερα επίσης ότι καλύπτει τέσσερις άξονες που συνδέονται με την επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας:

1ος Άξονας: Εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα

2ος Άξονας: Εντοπισμός και υποστήριξη σημαντικών και ταχείας ανάπτυξης καινοτομιών – από το στάδιο της πρώιμης τεχνολογικής ανάπτυξης ενός καινοτόμου προϊόντος ή υπηρεσίας έως την αρχική διείσδυση στην αγορά

3ος Άξονας: Χρηματοδότηση της έρευνας και της επιχειρηματικής αξιοποίησής της

4ος Άξονας: Ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας, εντός του οποίου καλλιεργούνται και αναδύονται οι καινοτομίες.

Του Χρήστου Ταραντίλη
Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας
Kαθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις